visselblåsare
Kontakta oss
Har du något att berätta om våra folkvalda?! Det är viktigt att våra folkvalda arbetar för Sverige och svenskarna, att de agerar utan egennytta och tar det förtroende som givits dem på största allvar.
Vi efterlyser både styrkor och svagheter dvs. ära den som äras bör och de som utnyttjar sin ställning behöver revideras.
Folkvald
Vem gäller det?
Uppdrag
Vilket uppdrag har den folkvalde?
Område
Kommunal, regional eller riks?
Källkritik
Viktigt! Vi tar endast emot information som går att styrkas oavsett om det är ris eller ros.
FAQ
Vanliga frågor och svar
Vad är folkvalda.eu?
folkvalda.eu byggs av personer som är extremt trötta på de folkvalda som missbrukar sitt förtroendeuppdrag oavsett partitillhörighet. Samtidigt finns det folkvalda som är dedikerade och som de facto gör sitt jobb i alla partier. Varför vi både rosar och risar, allt är inte dåligt.
Vilka är era källor?
Det vi lägger upp understöds med källor från exempelvis Sveriges Riksdag, Regeringen, media från TV/Radio/tidningar med väl underbyggd journalistik, partiernas kanaler (webbsidor/sociala medier) och de folkvaldas egna sociala medier.
Varför är det viktigt att rösta?
Det är vi som medborgare som avgör hur vi vill Sverige ska fungera för oss. Röstar vi inte så kan vi inte påverka. Vill vi ha en fungerande sjukvård? Vill vi har högre eller lägre skatt? Vill vi värna om miljön? Eller vill vi enklare kunna bli företagare? osv. Nu har vi för närvarande åtta partier i Sveriges Riksdag och alla har olika politik och det krävs – för att kunna styra Sverige – att man har över 50% av rösterna och det har inget parti varför partierna måste samarbeta.
Varför välja och kryssa en folkvald?
I Sverige har vi en demokratisk valprocess där vi har möjlighet att rösta på in en person som folkvald till Riksdagen, regionen och kommunen. I ex. Riksdagsvalet där röstar vi på vilka som ska sitta i Riksdagen och representera oss som är en av de viktigaste aspekterna i Riksdagsvalet. Personkryss innebär att man kan rösta på en specifik kandidat inom det parti man stödjer.
Mandat och mandatperiod?
Mandat är det uppdrag ger en politiker, parti eller regering att fatta beslut och genomföra politik. Ett mandat är i grunden ett uttryck för väljarnas förtroende för en viss politisk aktör att fatta beslut i deras intresse. Mandat kan vara mer eller mindre specifika och starka beroende på valsystemet, valdeltagandet och graden av konsensus kring vissa frågor.
Mandatperiod är den tid som avser den tidsperiod under vilken en politisk församling eller befattningshavare upprätthåller ämbete eller uppdrag. I Sverige gäller mandatperioden i 4 år mellan valen.